Leczenie cholesterolu

No Comments

Leczenie może przybierać dwie formy. Po pierwsze obniżenie cholesterolu może odbywać się za pomocą terapii zmiany stylu życia, oznaczane skrótem TLC. W chwili gdy leczenie zachowawcze nie wystarcza powinno zostać wprowadzone leczenie farmakologiczne, ale zawsze wspomagane dodatkową terapią zmiany stylu życia.

Głównym celem leczenia w przypadku podwyższonego cholesterolu jest zmniejszenie cholesterolu typu LDL do tego stopnia, aby jak najbardziej ograniczyć niebezpieczeństwo rozwoju chorób prowadzących do zawału serca. Read More

Dieta niskotłuszczowa

No Comments

Pierwszym działaniem mającym na celu wprowadzenie diety niskotłuszczowej jest ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych, które jak już wiemy są głównym czynnikiem podnoszącym ilość cholesterolu LDL w organizmie. Są to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Ich proces odkładania się jest ściśle związany z faktem, iż znacznie trudniej ulegają one rozkładowi niż tłuszcze roślinne. Dlatego pierwszym etapem powinno być ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych. Obecne badania wskazują, że przeciętny człowiek spożywa niekiedy dziesięciokrotnie większą ilość, niż zalecana dzienna dawka tłuszczy, która wynosi 300 mg. Read More

Jak walczyć z cholesterolem?

No Comments

Zdrowy tryb życia kojarzy nam się z niekończącą się listą wyrzeczeń oraz godzinami spędzonymi na siłowni. Nie jest to prawdą. Prowadzenie zdrowego trybu życia wymaga jedynie odrobinę zdrowego rozsądku oraz samokontroli. To grono osób, które boryka się już z problemem podwyższonego cholesterolu oraz Ci, którzy posiadają predyspozycje genetyczne lub po prostu przez zaniedbanie zbliżają się granicy optymalnych wartości powinni wprowadzić kilka zdrowych zasad. Są one niezbędne by w przyszłości móc cieszyć się dobrym zdrowiem. Read More

Diagnoza

No Comments

Badanie cholesterolu obejmuje głównie wykonanie badania morfologicznego krwi. Często warunkiem wykonania badania jest niejedzenie przez 12 godzin przed badaniem. Umożliwia to organizmowi strawienie wszystkich spożytych produktów do tego stopnia, aby nie miały wpływu na wynik testu.

Pobrana próbka jest wykorzystana do oznaczenia „złego” cholesterolu, czyli LDL, „dobrego cholesterolu” zwanego HDL oraz trójglicerydów. Read More

Skutki podwyższonego cholesterolu

No Comments

Na początku można jedynie przewidywać skutki podwyższonego cholesterolu po wykonaniu odpowiednich badań laboratoryjnych. Dopiero, gdy nasze naczynia są zwężone w trzech czwartych obserwujemy adekwatne skutki. Oznacza to, iż narasta duszność, początkowo przy wysiłkach, zaś później widoczna jest również podczas odpoczynku. Ponadto zmniejszona jest wydolność organizmu, a mianowicie wcześniej wejście na trzecie piętro nie sprawiało nam trudności, a teraz pierwsze piętro jest nie lada wyczynem. Takie stadium choroby mówi już nie tylko o podwyższonym cholesterolu ale o zaawansowanej chorobie zwanej miażdżycą. Oprócz miażdżycy wysoki poziom cholesterolu wiąże się z poważnymi zaburzeniami zdrowia, takimi jak dusznica, zawał czy udar. Sam cholesterol nie wpływa bezpośrednio na możliwe powikłania. Zwężenie tętnic jest przyczyną chorób układu krążenia, jednakże przyczyną zwężonych tętnic jest nic innego jak zalegający w nich cholesterol. Read More

Czynniki ryzyka podwyższonego cholesterolu

No Comments

Długo utrzymujące się podwyższone stężenie krwi w organizmie może doprowadzić do rozwoju miażdżycy oraz choroby wieńcowej serca. Na samo podwyższenie poziomu cholesterolu wpływa wiele czynników. Pierwszym, najbardziej istotnym, jest nadwaga. Powstaje ona w wyniku zaburzenia gospodarki hormonalnej wewnątrz organizmu lub w najprostszej postaci przez nadmierną konsumpcję w porównaniu do zapotrzebowania organizmu. Nadwaga a tym bardziej otyłość jest odzwierciedleniem w jaki sposób traktujemy swoje ciało. Read More

Szkodliwość cholesterolu

No Comments

Wysoka ilość cholesterolu HDL nie jest szkodliwa, lecz nadmierne stężenie LDL w organizmie może mieć poważne skutki w przyszłości. Najlepszą formą zoptymalizowania stężenia cholesterolu w organizmie jest ograniczenie spożywania produktów bogatych w cholesterol. Jego dzienna dawka nie powinna przekraczać 300 mg. Należy podkreślić, że nie trzeba całkowicie eliminować cholesterolu z naszej diety, ponieważ jak już wcześniej podkreślaliśmy cholesterol ma również pozytywne działanie na nasz organizm. Wystarczy ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych bądź innych pokarmów bogatych w cholesterol oraz stosowanie zdrowego trybu życia aby zmniejszyć ryzyko zachorowalności na tak poważne choroby jak choroba wieńcowa czy zawał serca.

Ponadto ilość cholesterolu całkowitego podnosi się podczas stresu oraz znacznie wyższy jego poziom odnotowuje się u osób palących. Według badań osoby z nadwagą znacznie częściej mają podwyższony poziom cholesterolu oraz trójglicerydów niż osoby szczupłe. Dlatego też bardziej szkodliwe działanie będzie on wywierał na osobach otyłych i palących papierosy, które dodatkowo są narażone na liczne sytuacje stresogenne. Istotnym faktem jest, iż poziom cholesterolu możliwy jest do obniżenia dzięki zbilansowanej diecie, zmniejszeniu masy ciała oraz regularnym wysiłkom fizycznym.

Rodzaje cholesterolu

No Comments

Z reguły słowo cholesterol kojarzy się nam negatywnie, jako czynnik wywołujący wiele negatywnych chorób. Owszem przyczynia się on do powstawania chorób jednakże tylko cholesterol „zły”. Istnieje tak zwany „dobry” cholesterol, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Read More

Co to jest cholesterol?

No Comments

Mianem cholesterolu określa się tłuszczowy związek chemiczny, który jest niezbędny do życia. Wynika to z jego funkcji pełnionej w organizmie ludzkim, która polega na „łataniu” uszkodzonych naczyń krwionośnych w wyniku utraty ich elastyczności. Ponadto jest niezbędny do poprawnego rozwoju każdego człowieka, gdyż bierze on udział w tworzeniu witaminy D, hormonów sterydowych i kwasów żółciowych. Dodatkowo stanowi on bardzo ważny składnik błon komórkowych. Read More